Sortering av matavfall

Matavfallet från hushållen blir till biogas

Matavfallet behandlas/rötas på anläggningar i Uppsala och Himmerfjärdsverket, och sedan kommer biogas tillbaka till Stockholm i form av fordonsgas.

För att den nya behandlingen med rötning ska fungera behöver vi använda papperspåsar istället för de nuvarande majspåsarna. De gamla majspåsarna kan orsaka problem i rötningsanläggningarna, så börja använd papperspåsar direkt.

Använd påsen tillsammans med påshållaren/korgen för bästa funktion. Låt matavfallet rinna av ordentligt och använd exempelvis en vaskskrapa för att ta upp det ur slasken, eller skala potatisen direkt i påsen.

Papperspåsarna rullas ihop istället för att knytas ihop innan den läggs i kärlet.

Mer om sorteringen

Nu kan du låta ditt matavfall bli till biogas eller kompostjord genom att sortera ditt matavfall. 

Dina matrester och matavfall stoppar du i en speciell komposterbar soppåse, som du hämtar gratis i grovsoprummet. Vanliga plast- eller papperspåsar kan inte användas.

Du får även en speciell ventilerad korg/påshållare för matavfallspåsen. Korgen minskar risken för dålig lukt och för att påsen inte skall gå sönder. Även korgen finns att hämta gratis i grovsoprummet.

Ta dessutom en skrapa som gör att du kan fiska upp matrester ur diskhon, till exempel när du skalat potatis.

Din soppåse slänger du i ett brunt kärl som står i det inre rummet i vårt grovsoprum. 

I soppåsen slänger du:
+ Rester av kött, fisk, skaldjur
+ Pasta, ris
+ Rester av bröd, äggskal 
+ Rester av grönsaker, frukt 
+ Teblad, kaffesump, filter 

Men släng INTE detta i matavfallspåsen:
Snus, cigaretter, aska
- Kattsand
- Damm, dammsugarpåsar
- Blöjor, bindor
- Vinkorkar, kapsyler
- Glasspinnar, ätpinnar
- Stearinljus
- Jord, krukväxte